Välkommen till

AMNEHÄRAD OCH OSS!


Amnehärads kyrka


Gittan, Nils-Ove och Kicki Carlström.


Det var en gång......,


som alla sagor börjar, tre personer som tröttnat på storstadens jäkt och stress och som ville få bo på landet i eget hus. De sökte från södra Småland i söder upp till norra Dalarna efter "det rätta" huset. En dag ringde en väninna till Kicki och sa att det fanns ett hus "på nätet" som kanske skulle passa oss och våra önskemål. De tyckte att det verkade vara ett trevligt hus och åkte för att titta på det. Huset var ganska stort. Ett parhus med två fyrarumslägenheter i vardera del. Precis som de önskade sig. Dessutom verkade huset vara både billigt och bra. Huset låg i Otterbäcken, Gullspångs kommun, Amnehärads församling, Västra Götalands län. De bad om hjälp att kolla upp husets beskaffenhet och fick klartecken på att det var ett bra hus. Naturligtvis var det en del att göra på huset, men stommen var frisk och bra. Rummen var ganska små, men ljusa och trevliga. Hel källare med god plats för alla hobbyändamål och med ett fristående dubbelgarage plus enkel carport på tomten. Skogen stod tät och fin runt om huset och det fanns inga riktigt nära grannar trots att huset låg mitt i byn. De talade med banken och fick klartecken därifrån och bestämde sig för att köpa huset.

I augusti 2002 flyttade de in. De fick hjälp av nära och kära att köra ned vissa grejor, men det stora flyttlasset gick med flyttbil. Phu, så jobbigt det var...!, men så underbart det blev!

När de bott i huset i över ett år - närmare bestämt i oktober 2003 - letade Nils-Ove efter ett dokument i kartongen med släktforskningsuppgifter. Det dokument han sökte fanns inte, men han fann något mycket mer intressant. Han lyfte upp dokumentet och räckte det över till Gittan och sa: "Du kanske skulle läsa det här..." Gittan tog emot papperet och sedan tappade hon hakan till fotknölarna. Nils-Ove fick sig ett riktigt gott skratt för hon såg så snopen ut. Det var ett papper som de fått från Landsarkivet i Göteborg år 1970, då Nils-Ove tänkt att släktforska i Gittans pappas släkt, men när Gittans farmor dog så blev det aldrig av att börja forskningen. På detta papper stod det att Gittans farmors släkt kom ifrån Amnehärad i Västergötland!!!! HÄR - DÄR DE NU BODDE!!!!

Hur kunde det bli så här? Då, 1970, var Amnehärad ett namn bland alla andra i alla forskningsuppgifter som Nils-Ove skickat efter. Nu, idag när de själva bodde här betydde Amnehärad mycket mer för dem. De hade ju på sätt och vis "kommit hem!"

Nu måste de ju undersöka detta och de skickade efter mikro-kort och började leta och nu, bara några månader senare i februari 2004 så visste de att den största delen av släkten kom ifrån den delen av Amnehärad som låg närmast kyrkan. Vem ledde deras väg hit? Hur kom det sig att de hamnade just här? Frågorna kommer ju aldrig att få något svar, men det är ju väldigt underligt att det blev så att de fann sitt drömhus just här!

Förr hette orten Amnehärad, men numera heter den Gullspång. Kyrkan heter dock fortfarande Amnehärads kyrka. De små ansamlingarna av hus som släkten bott i finns fortfarande kvar i absolut närhet av kyrkan. Fortfarande bebos två av husen i Nunnestad - någon kilometer från kyrkan - av ättlingar till en syster till Gittans farmors farfar och faktiskt, nu har de fått tala med en av ättlingarna per telefon och dessutom träffat den andre. Båda är trevliga män och har fruar som är lika trevliga! Är det inte en saga så säg!?

så här såg Gittans farmor Edla ut.Gittans farmors farfar var alltså född i Himmelsberg i Amnehärad. Han gifte sig med en flicka från Visnums Kihl och de flyttade upp till Sorunda församling, Stockholms län och där föddes farmors far.Sorunda kyrka.


På sätt och vis är detta också Gittans farfars släktsida. Hans farbror hade en dotter som gifte sig med farmors far....
- och blev Gittans farmors mor!!! Underligt, eller hur?
Copyright © 2003 * Kopiering av text- och bildmaterial kräver tillstånd av www.skuggan.se.